SEKAPUR SIREH

Di jari pena menari….


Salam ukhuwah dari laman nuraimi…

Untuk pengetahuan semua tujuan blog ini diwujudkan adalah sekadar berkongsi sedikit ilmu,pengalaman serta idea kepada sesiapa sahaja yang sudi menjengah blog ini.Mudah-mudahan perkongsian pendapat dan percambahan pemikiran kalian dapat jua dikongsikan disini.

Apa yang diharapkan adalah agar blog ini mampu memberikan manfaat kepada kalian biarpun sedikit.Perlu diingatkan disini,apa jua isi kandungan blog ini jika dilihat menyimpang dari 4 sumber syara’ yang telah disepakati maka wajiblah bagi kalian menghindarinya.Andainya ia bertepatan,jadikanlah ia pedoman.

Janganlah melihat kepada siapa yang berkata,tapi lihatlah pada apa yang diperkatakann ya.Semoga kita sentiasa dilindungi dari segala makhluk yang sesat lagi menyesatkan.Tiada apa yang terbaik melainkan menuruti perintah serta meninggalkan larangan Allah SWT tanpa perlu menambah atau menguranginya sedikitpun.

Wallahu a’lam….

APE YANG PENTING???























Masihkah anda ingat ketika di alam rahim…di dalam kandungan ibu, andaikata kita mampu berfikir, maka pastinya kita menganggap bahawa apa yang paling penting & paling berharga yg kita  miliki adalah tali ari-ari@plasenta... Sebabnya…dari situlah kita  dapat makanan.

Tangan…kaki…mata…mulut dan organ-organ lain macam x perlu ja rasa..sebabnya.....belum terasa manfaatnya…

Namun …setelah selamat ibu melahirkan kita….. tahu x apa yang mula-mula sekali terputus dari kita??...yang paling penting tu la!!...tali ari-ari@plasenta... itulah yg paling paling awal n  pertama kali dipotong oleh
dokter…@...bidan....Saat itu baru kita sedar…bahawa tangan…kaki…mata…mulut…telinga yg tadinya kita rasa x penting langsung…macam tak ada guna ja masa dalam rahim…, sekarang menjadi sangat-sangat berguna dan sangat-sangat kita perlukan…di alam dunia.
                             
Tapi mudah sangat lupa…masih lagi x ambil pengajaran dari apa yang dah berlaku…
Perkara yang sama berulang lagi…

Hari ni kita anggap yg paling penting n paling utama  saat ini apa ye??...mestila duit…rumah…kereta…jawatan…pangkat…kuasa…anak…suami@isteri…sebabnya… belum terasa lagi manfaat yang lainnya…

Padahal..nanti kita mati.... sama jugak…hal-hal yg kita anggap paling penting tu la…yang paaaaaaling first terputus dari kita.... Kita mati dah x bawa duit…anak…istri… pangkat dll…tapi apa yang paling penting saat itu adalah…  IMAN dan AMAL SOLEH yg selama ini kita abaikan …atau …kita x terasa lagi kepentingannya.... Waktu kita habis utk urus dunia saja…padahal dunia PASTI kita tinggalkan…. Akhirat PASTI kita hadapi.

So…Belajarlah semenjak bayi… spy kita tidak salah mentafsir dan tahu menilai kepentingan sesuatu perkara sebelum sampai waktunya…Waktu bayi x apalah kalau masih x pandai menilai….belajar la dari kesilapan…tapi bila dah nak mati pn masih x belajar lagi….sudah terlambat laaa.


Wallahualam...
           

1 ulasan:

Mastura Bt Ahmad berkata...

artikel yang menarik..

Catat Ulasan